Cum să obţii permisul auto usor!

Am sa incep acest  articol cu urmatoarea precizare, toate detaliile se bazeaza pe Codul Rutier din 2008, cand am inceput  scoala auto. Cartea codul rutier din 2008 este modificata si cuprinde adaugiri fata de cea din 2007 , deoarece s-a trecut la testarea pe calculator si bineteles s-au adus anumite modificari prin OUG (Ordonata de urgenta a Guvernului):

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 in care s-a refacut si s-a actualizat codul rutier cu privire la circulația pe drumurile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, republicata este din nou modificata in 2006 si in 2007 , tot prin OUG.  Ramane asa pana in 2013 unde se va completa si modifica din nou,  nu discut deocamdata noile modificari din 2013,  deoarece ma bazez pe legea din 2007 iar ulterior la sfarsitul articolului voi reveni cu completari.

Cartea codul rutier din 2008 contine 1432 de intebrari cu noutati privind conducerea preventiva, ecologica , dar si notiuni de mecanica si masuri de prim ajutor foarte necesare viitorilor soferi.

Eu am inceput scoala de soferi la sfarsitul lui  2008 si am dat permis in 2009 fiind prima generatie de elevi ai scolii de soferi care da examenul pe calculator, bineteles ca am picat sala, in orice caz am luat din a 3-a (nu am avut scor sub 18 puncte) ,  totusi daca cunosteam lucrul care m-a ajutat sa trec sala a 3-a oara destul de usor si cu efort minim, cu siguranta treceam examenul din prima. Am uitat sa precizez ca am dat de permis categoria B, pentru autoturisme pana in 3.500 de kg.

Metoda sau lucrul care m-a ajutat sa trec sala, mai usor si fara prea mare bataie de cap ce va voi prezenta si voua, se aplica  pentru categoriile de permis auto: A, B , C, CE, D. Eu am folosit-o pentru categoria B si a functionat de minune, dupa ce m-am chinuit cu cartea si cu legislatia.

Mai intai vreau sa va prezint metoda clasica: metoda clasica ar fi sa citim legislatia de trei ori si sa facem exercitiile de la sfarsitul cartii macar o data complet,  iar dupa aceea sa ne verificam cu testele care le dau ei la finalul cartii de legislatie. Sunt persoane care nu sunt nevoite sa citeasca de trei ori, retin din prima sau din a doua citire,  dar acum nu ma refer la ele, totusi creierul uman pentru a asimila are nevoie de un anumit numar  de repetitii, (cum spune si zicala „repetitia este mama invataturii”), de regula numarul necesar este de 3 ori. Eu am fost mai puturos si nu am vrut sa citesc legislatia , nici macar o data din scoarta in scoarta,  darmite de 3 ori, am citit pe sarite si am facut intrebarile de 1-2 ori, dar nu a fost de ajuns pentru a promova sala  din prima sau din a doua. Nici chestionarele de pe internet care sunt cu zecile nu va sunt de ajutor,  sau cel putin mie nu mi-au fost de ajutor.

Acum am sa revin la subiect, metoda simpla cea care m-a ajutat pe mine si pe alti  prieteni, (dupa ce le-am furnizat metoda, au luat din prima, stiu sigur de 1 prieten/coleg de liceu).

Metoda numarul 2 sau ce simpla este: un program facut de o scoala auto din Cluj, programul se numeste Toni Auto si are acelasi nume cu scoala de soferi din Cluj.

Ce face programul, simplu programul contine toate intrebarile din Cartea Codul Rutier pe capitole, la fel ca in carte ce se pot rezolva pe rand:

Capitolul 1. Indicatoare si marcaje rutiere

Capitolul 2. Semnalele politistilor

Capitolul 3. Semnalele luminoase

Capitolul 4. Pozitia in timpul mersului

Capitolul 5. Depasirea

Capitolul 6. Viteza si distanta dintre vehicule

Capitolul 7.  Reguli referitoare la manevre

Capitolul 8. Prioritatea de trecere

Capitolul 9. Trecerea la nivel cu calea ferata

Capitolul 10. Oprirea, stationarea si parcarea

Capitolul 11. Circulatia pe autostrazi

Capitolul 12. Obligatiile conducatorilor de autovehicule

Capitolul 13. Sanctiuni si infractiuni

Capitolul 14. Reguli generale

Capitolul 15. Conducerea preventivă

Capitolul 16. Masuri de prim ajutor

Ce are nou programul Toni Auto fata de carte, are simularea  de examen auto exact ca la politie unde se da sala , numai ca in loc să folosim touchscreen prin atingere folosim mouse-ul, va spun din proprie experienta ca intrebarile si imaginile din simularea de examinare sunt identice ca la politie.   Eu, efectiv m-am  jucat de vreo doua trei ori cu toate intrebarile din toate capitolele iar dupa  aceea m-am testat cu simularea de examen, acest lucru m-a ajutat sa promovez sala cu 26 de puncte din 26.

In concluzie, programul este foarte simplu, faceti intrebarile de 2/3 ori si dupa aceea va testati, nici nu vă veti da seama cum si cat de repede ati invatat pentru a promova examenul de permis auto B.

Unde gasim programul?

Partea proasta: programul nu se vinde, adica nu il putem  cumpara in mod legal.

Partea buna programul il gasim pe internet, pe diverse site-uri de torrente sau de upload de unde il putem downloada gratuit. Programul se numeste Toni Auto,  dar il puteti gasi si sub denumirea „Chestionare Toni Auto”, totusi am sa pun eu un link valid de unde il puteti downloada sigur si fara virusi (un pericol al torrentelor):

http://www.filehost.ro/30417002/Chestionare_Auto_A_B_C_CE_D_Examen_Auto_2013_ExtremlymTorrents_Com_rar/

Ce s-a modificat in codul rutier, 2013:

Codul  Rutier 2013, principalele  modificări

Ce se va modifica in codul rutier, 2014:
Codul rutier a fost modificat printr-o ordonanţă a Guvernului care a fost publicată deja în Monitorul Oficial şi este în vigoare de la 1 septembrie 2014. Iată ce s-a modificat în Codul rutier.
Guvernul a modificat, prin ordonanţa nr. 21/2014, Codul rutier. Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 635 şi au intrat în vigoare la 1 septembrie 2014. Iată ce trebuie să ştii.
Noutatii:
Recoltarea probelor biologice se poate face şi în ambulanţe, nu doar la spital
Amenzi pentru şoferi dacă minorii nu poartă centuri de siguranţă sau nu sunt transportaţi în scaune speciale
Şoferii cu permisul anulat pentru o faptă inexistentă în Codul penal pot obţine un nou permis
Clarificarea modalităţilor de stabilire a domiciliului în România
In incheiere nu mai imi ramane decat sa va urez bafta si promovare usoara a examenului de permis auto!