Programul Rabla revine în martie 2015!

Toată lumea știe s-au cel puțin a auzit despre programul rabla, program finanţat de către Ministerul Mediului. Minister ce colectează banii pentru finanţarea programului rabla din „celebra” taxa de timbru verde. A 10-a ediţie a programului rabla va debuta in a doua jumătatea lunii martie, în program vor intra mașini cu o vechime mai mare de 8 ani ce vor putea fi casate.

Ministerul Mediului pune la dispoziţie din buget sau pentru programul Rabla din acest an aproximativ 45 milioane de euro, buget mărit cu 33%, la 200 mil. lei s-a mărit si numărul de tichete de la 20.641 la 25.000 de vouchere în acest an.

Numărul de vouchere din acest an a fost mărit după ce în 2014 au fost utilizate pentru prima data toate tichetele.

Topul vânzărilor de maşini noi prin programul Rabla de anul trecut a fost ocupat de Dacia, care a deținut 50% din program, cu circa 10.000 de maşini vândute, urmata de Skoda cu 1.800 de maşini şi Renault cu 1.500 de automobile dintr-un total de 20.000 de maşini vândute.

Conform Ziarului Financiar ce o citeaza pe doamna ministru Gratiela Gavrilescu:  „Cuantumul primei de casare se păstrează la fel ca anul trecut, la 6.500 de lei pentru fiecare beneficiar, cu precizarea importantă că valoarea ecobonusurilor destinate achiziţiei de maşini mai puţin poluante s-a triplat. Dacă anul trecut valoarea ecobonusului a fost stabilită la 500 de lei, anul acesta valoarea unui ecobonus este de 1.500 de lei. Un beneficiar care doreşte o maşină mai puţin poluantă poate obţine maximum două ecobonusuri, în situaţia în care maşina aleasă respectă cumulat două dintre condiţiile stabilite. Accesarea a două ecobonusuri va duce la o sumă de 9.500 de lei (aprox. 2.100 euro) pe care AFM o va susţine în sistem nerambursabil în acest caz“. Anul acesta, de la 1 septembrie 2015 intra in vigoare normele Euro6 pentru masini noi in Romania, deci de la aceasta data nu va mai fi un criteriu pentru eco-bonus.

Pentru persoanele fizice vor fi 20.000 de tichete electronice, iar pentru cele juridice 5.000 de vouchere Rabla. “Am marit tichetele pentru persoane fizice cu 3.000 si pentru juridice cu 2.000. Sper ca in perioada urmatoare, programul sa inceapa in urmatoarele doua saptamani de la inceputul lunii martie astfel incat , efectiv cu o luna mai devreme decat in 2014, romanii sa poata sa beneficieze de o masina noua”, a mai spus Gratiela Gavrilescu.

Daca vreţi să vă cumpăraţi o maşină nouă ar trebuii sa profitaţi de programul Rabla dar si de programul Prima maşină, program adresat persoanelor care nu au mai deținut un autoturism nou, program cu buget ce va putea să finanțeze până la 15.000 de maşini noi ce vor pute fi cumpărate cu dobândă subvenţionată la jumătate, de 3% plus ROBOR (aprox. 5,2% în prezent).